Az Amerikai Fizikai Társulat (APS) folyóiratainak főszerkesztője 2021 februárjában kiváló bíráló (APS Outstanding Referee) címmel tüntette ki kollégáinkat, Csörgő Tamást, a Wigner FK RMI és Penc Karlot, a Wigner FK SZFI  tudományos tanácsadóját.

Az APS 2021 során összesen 151 bírálót tüntetett ki a világ 31 országából. Magyarországról összesen 3 főt emeltek ki az idén az APS jelenleg aktív, több, mint 78400 bírálója közül. Ezt az elismerést a díj 2008-as bevezetése óta mostanáig Magyarországról összesen 19 kutató nyerte el. Az APS kiváló bírálója címet a Wigner FK kutatói közül korábban Iglói Ferenc (SZFI) tudományos tanácsadó nyert el 2018-ban, Sólyom Jenő (SZFI), az MTA rendes tagja 2016-ban, Domokos Péter (az MTA rendes tagja, az SZFI jelenlegi igazgatója) és Kis Zsolt (az SZFI tudományos főmunkatársa) pedig 2010-ben.  

Az APS honlapja itt érhető el: https://www.aps.org/. A díjazottak teljes névsora itt olvasható: http://journals.aps.org/OutstandingReferees

aps referee

Az indoklásban kiemelték a díjazottak hozzájárulásának kiváló minőségét, a bírálataik számát és időszerűségét, megjegyezve azt is, hogy elismerésük független a bírálók APS tagságától, nemzeti hovatartozásától vagy kutatási területétől.

A díjazottaknak az APS főszerkesztője, Michael Thoennessen professzor úr levélben gratulált, és megköszönte a fizikusok közössége számára nyújtott kiemelkedő színvonalú szolgálatukat.