Felavatták a Magyar Tudományos Akadémia új doktorait, idén 71 kutató, köztük két kollégánk nyerte el a kutatói karrier egyik legnagyobb hazai elismerését.

MTA doktorok

 

Jóvári Pál (SZFI) az alkalmazások szempontjából nagy jelentőségű, nem kristályos anyagokkal, többek között amorf tellúrötvözetekkel és Cu-Zr alapú fémüvegekkel foglalkozik. Az anyagok szerkezetének rövid távú rendjét vizsgálja kísérleti módszerekkel, neutron- és röntgendiffrakcióval, emellett az anyagösszetételt a különböző atomok röntgenabszorpciós spektrumának mérésével határozza meg. Az értekezés súlyát a különböző kísérleti eredmények leírására együttesen alkalmazott, fordított Monte Carlo-szimulációs munka adja, amely az atomi szintű modellekből számolt szórási és abszorpciós görbék mérési eredményekre illesztésével lehetővé tette a többkomponensű üvegek szerkezetének pontos leírását.

Ván Péter (RMI) a fizika egyik legalapvetőbb ágához járult hozzá munkásságával, ami nemcsak a termodinamika jobb megértése és kiterjesztése miatt fontos, hanem széles alkalmazási területe miatt is. Az emberiség előtt álló nagy kihívások, az energiafelhasználás és -elosztás kérdései, az ezekhez a folyamatokhoz kapcsolódó veszteségek, azaz az entrópiaprodukció csökkentése termodinamikai kérdések. Ván Péter munkásságának leggyakorlatibb alkalmazásait a kőzetreológiai kutatások jelentik. Esetenként a kísérletek elvégzésében és a mérőberendezés összeállításában is részt vett, pl. a MOL egyik kutatási munkájában, amelyet a MOL kiemelkedően sikeresnek értékelt. Ezekben a vizsgálatokban törésmechanikai teszteken kívül reológiai elemzést is végzett különböző olaj- és gázlelőhelyek magmintáin. Érdekes alkalmazása a kidolgozott modelleknek a harmadik generációs gravitációshullám-detektorok esetén fontos newtoni zaj pontos kiszámítása is.

 

Forrás: mta.hu