QIP2024

 

2024. január 13. és 19. között Taipeiben, Tajvanon rendezték meg a kvantuminformáció tudomány legnagyobb presztízsű konferenciáját, a QIP 2024-t (Quantum Information Processing). A több mint 800 fős konferencia fő fókusza a kvantumalgoritmusok, a kvantum-információelmélet és a kvantumkriptográfia volt, de a tudományterület minden része képviseltette magát.

A területen dolgozó nemzetközi kutatóközösség számára minden évben kiemelt cél, hogy a legújabb eredményeiket előadás formájában mutathassák be ezen a konferencián, azonban a tudományterület növekedésével évről évre egyre nehezebb bekerülni az előadók közé, mára már kifejezetten privilégiumnak számít, ha valakit beválogatnak.

Idén a HUN-REN Wigner FK Kvantumszámítás és Informatika Kutatócsoportjának négy tagja által vizsgált egyik téma is bemutatásra kerülhetett Taipeiben, "Általánosított csoport dizájnok: a 4-dizájn gát leküzdése és új 2-dizájnok szerkesztése tetszőleges dimenzióban" címmel. A csoport tagjai Kaposi Ágoston, Kolarovszki Zoltán, Solymos Adrián és Zimborás Zoltán, akik egyben a Kvantum Nemzeti Labor kutatói is. Kutatásuk arra fókuszál, hogy egy bizonyos, kvantumalgoritmusokban előforduló, végtelen elemű átlagolási problémát miként lehet átalakítani egy véges átlagolási feladatra. Ez a probléma több fontos ma tanulmányozott kvantumalgoritmus mélyén megtalálható így az előadásunk komoly érdeklődést váltott ki a nemzetközi közönség tagjaiból.

 

QIP2024