ni

KÖZÉP-EURÓPAI NEUTRONISKOLA


Sikerrel zárult a CETS2019, a XIII. Közép-Európai Neutroniskola

A Budapesti Neutron Centrum (BNC – az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont és MTA Energiatudományi Kutatóközpont társulása) 1992 óta kétévenként, később évi rendszerességgel tart nemzetközi elméleti és gyakorlati bevezető iskolát neutronkutatás iránt érdeklődő fiatal szakemberek részére. Az idei, a XIII. Közép-Európai Neutroniskola május 5 és 10 között került megrendezésre. Ezen iskolák elsődleges célja, hogy gyakorlati szinten is bevezesse a hallgatókat az anyag szerkezetének neutronokkal történő kutatási módszereibe.

Az idei iskolára a 13 országból (Albániából, Argentínából, Dél-Koreából, Egyiptomból, Franciaországból, Grúziából, Kínából, Magyarországról, Olaszországból, Oroszországból, Romániából, Szerbiából és Törökországból) regisztrált ötven doktorandusz, posztdoktor, fiatal kutató, egyetemi hallgató jelentkezőből a gyakorlatok során a berendezéseknél rendelkezésre álló szűkös hely miatt huszonnyolc főt kellett kiválasztani a jelölt motivációja, otthoni kutatási témája és a szakmai támogatólevél alapján. Az iskola hallgatói élénk érdeklődést tanúsítottak mind az elméleti előadásokon, mind az egyes berendezéseken folyó gyakorlatokon.

A 15 (5x3) órányi elméleti oktatást a lundi ESS (Svédország), a dubnai JINR (Oroszország), a berlini Helmholtz Centrum, (Németország) és a Bécsi Egyetem (Ausztria), valamint a BNC vezető kutatói tartották. A hallgatók a BNC különböző mérőállomásain ötfős csoportokban, a berendezéseket üzemeltető kutatók vezetésével csoportonként összesen 15 óra gyakorlatot végeztek. Az idei gyakorlatok során a résztvevők hat módszert (kisszögű neutronszórást, neutrondiffrakciót, neutronreflektometriát, neutron aktivációs analízist, prompt-gamma aktivációs analízist és neutron radiográfiát) használó nyolc berendezés közül választhattak. Az iskola nyitónapján a résztvevők rövid előadás, ill. poszter segítségével mutathatták be saját kutatásaikat, a záró napon pedig átvehették jól megérdemelt okleveleiket. 

További részletek és képgaléria https://www.bnc.hu/ oldalon.