2019-ben második alkalommal került megrendezésre a Kutatódiák Tábor, ami idén már két hetes volt, a tavalyi 5 napos helyett. A 12 Wignerbe érkező középiskolás között idén egyetlen hölgy volt csupán.  A diákok párosával kapcsolódtak be a fogadó kutatócsoportok aktuális munkájába. Az első napok ismerkedései után hamar belevetették magukat a mélybe, ízig-vérig azzá váltak, amik talán már most lenni szeretnének. A két hetet mindenki egy elképesztő prezentációval zárta. A campuson eltöltött idő alatt a szervezők gondoskodtak, hogy  a diákok ne unatkozzanak. Mindent megnéztek, amire lehetőségük volt: adatközpontot, gyorsítót, könyvtárat látogattak és természetesen nem maradhatottt ki a reaktor sem. Esténként egy-egy kirándulás vagy sütögetés közben lazíthattak az információban gazdag napok után.

1. Botka Bea: SZFI / Kisérleti Szilárdtestfizikai Osztály

vvv

Lőrincz Árpád – Sípos Benedek
A tábor során a perovszkit típusú napelemek kutatásába kapcsolódtak be a középiskolások. Ezek az anyagok a jelenlegi legkorszerűbb és legígéretesebb napelem alapanyagok: hatásfokuk a szilícium napelemekével vetekszik, de olcsón és egyszerűen előállítható. A diákok a laborban perovszkit kristályokat készítettek, és hőmérsékletváltozás illetve megvilágítás hatására szerkezetükben bekövetkező változásokat figyelték meg. 

2. Jóvári Pál: SZFI / Komplex Folyadékok Osztály

tttt

Száraz Dániel – Gábriel Bálint
A diákoknak első körben bemutatták a szerkezetvizsgálatra alkalmazott sugárzások fajtáit és a sugárforrásokat. Ezt követően betekintést nyertek, milyen szóráskísérletek végezhetők a sugárzások felhasználásával illetve milyen szerkezeti információ nyerhető ki ezekből a kísérletekből. A résztvevők egyszerű modellrendszereken végzett számításokkal ismerkedtek meg a szerkezetvizsgálat (modellezés) alapjaival.

3. Kugler Szilvia: SZFI Alkalmazott és Nemlineáris Optikai Osztály

lantose

Fehér Lantos – Czettisch Petra
A csoportban a diákoknak lehetősége nyílt megismerkedni az aeroszolokkal kapcsolatos kutatásokkal és különböző anyagvizsgálati módszereket is kipróbálhattak. A laborban bekapcsolódtak az aeroszol gyógyszerekkel kapcsolatos kísérletekbe, nevezetesen megismerkedhettek egy saját fejlesztésű légzésszimulátorral. Ezen kívül információt kaptak  a fehér fényű Zygo interferométerről illetve a Ramman-spektroszkópiáról.

4. Veres Gábor: RMI / Plazmafizikai Osztály

plazma

Dila Csongor – Sándli Lóránd
A Plazmafizikai osztály Plazmatechnológia és Kísérleti Plazmafizika kutatócsoportjának egyik, jelenleg is fejlesztés alatt álló eszköze egy, szub-milliméteres fémgolyócskákat (pelleteket) nagy frekvenciával és nagy sebességgel a plazmába lövő szerkezet. A diákok nagy tér- és időbeli felbontású kamerák segítségével figyelhették meg a golyók pályáit. Megismerkedtek mind a pelletbelövővel, mind a gyors kamerák működésével és a kamerák által rögzített képek kiértékelésével.

5. Vizi Pál Gábor: RMI / Űrfizikai és Űrtechnikai Osztály

pali

Tóth Marcell – Szünder Barna Ferenc
A lényeg egy koplex mérnöki tervezési és kivitelezési feladat volt, mely tartalmazta az irányítást, a szoftver és hardver elemek megtervezését, a méretezést majd végül a kiválasztást és összeszerelést. A feladat: Az űrszondáról távparancsra le kellett juttatni a fedélzetről egy mintavételező eszközt, melyhez ki kellett nyitni egy ajtót, majd mintát venni, úgy hogy a mintavevőre ne záródhasson rá az ajtó.

6. Varga Dezső: RMI / Nagyenergiás Fizikai Osztály

aaa

Kiss Bálint – Diószeghy Dániel
A Nagyenergiás Fizika Osztály gáztöltésű detektorokat fejlesztő kutatócsoportjának munkájába kapcsolódtak be a diákok. A mechanikai, elektronikai munkák mellett megismerkedtek a nagyenergiás fizika kísérleti módszereivel. Terepmérések alkalmával különböző tereptárgyakat vizsgáltak müonsugárzás segítségével. Többféle geometriájú sokszálas proporcionális kamrák (MWPC) építésében vettek részt és méréseket végeztek.

Ezúton is gratulálunk a diákoknak és köszönjük a részvételt a kollégáknak!