Percze-Mravcsik Mariann

 

Percze-Mravcsik Mariann a Komputációs Tudományok Osztályának Neurorehabilitációs és Mozgásszabályozás Kutatócsoport tudományos segédmunkatársa. Az alábbi rövid interjúban az ő eddigi pályáját, motivációit, tapasztalatait szeretnénk egy kicsit bemutatni.

 

- A fizikán belül mivel foglalkozol?

A Neurorehabilitáció és mozgásszabályozás kutatócsoportban dolgozom, ahol ciklikus végtagmozgások vizsgálatával foglalkozunk. A munkánk elméleti részében egészséges személyek izomaktivitásairól és a vizsgált mozgást végző végtag térbeli helyzetéről vonunk le következtetéseket nagy számítások, matematikai módszerek segítségével. Eredményeinket a mindennapi gyakorlatban is alkalmazzuk, amikor gerincvelősérültek bénult végtagjában hozunk létre mozgásokat funkcionális elektromos stimulációval.

 

- Gimisként már tudtad, mi akarsz lenni?

Nem igazán tudtam, hogy milyen irányba induljak. Mindenképp valamilyen gyakorlati alkalmazással, olyan dologgal szerettem volna foglalkozni, ami pozitív hatást gyakorol a társadalomra. Nagyon szerettem a matematikát és a biológiát is, ezért az előképzettségem a humánkineziológia, ami emberi mozgástudományt jelent.

 

- Volt valami meghatározó élményed, ami efelé a pálya felé terelt?

Az egyetem első félévében tanított Laczkó József, aki mozgásszabályozási kérdésekkel foglalkozik. A szakdolgozatomat, diplomamunkámat és a PhD munkámat is a témavezetésével írtam. Már a kezdetektől bekapcsolódhattam a kutatómunkába, amit nagyon érdekesnek találtam. Az pedig különösen tetszett, hogy részese lehetek a gyakorlati alkalmazásnak is.

 

- Mi volt eddig a legizgalmasabb, legviccesebb vagy legmeglepőbb élményed a karriered során?

Igaz, még csak a doktori fokozat megszerzése előtt állok, a konferenciákon való részvétellel számos helyre elutazhattam. A szakmai konferencia programja, megbeszélések és ismeretszerzés mellett mindig jutott egy kis idő az adott város felfedezésére. Így eljuthattam az Amerikai Egyesült Államokba és Európa több nagyvárosába is. 2017-ben lehetőségem volt Bécsben egy hónapot eltölteni, ahol megismerkedhettem a funkcionális elektromos stimuláció akkor Magyarországon még nem alkalmazott részeivel is, ami nagyon inspiráló volt.

 

- Szerinted miért érdemes részt venni a Lányok Napján?

A Lányok Napja egy különleges lehetőség arra, hogy betekintést nyerhessenek a fiatalok egy adott szakma sokszínűségébe. Fontosnak tartom, hogy a plusz ismeretek megszerzésével szélesebb látókört alakíthatnak ki és ez biztosan segíteni fogja Őket a pályaválasztásban. Bízom benne, hogy sokaknak fel tudjuk kelteni az érdeklődését a fizika iránt!