Április 24. és 26. között a HUN-REN Wigner Fizikai Kutatóközpont képviseletében a Folyadékszerkezet Kutatócsoport három munkatársa (Némethné Pethes Ildikó, Pothoczki Szilvia és Temleitner László) az Európai Neutronkutató Központba látogatott (European Spallation Source, rövidítve ESS). Ennek keretében kollégáink előadást tartottak "Past, present, and future of neutron applications in HUN-REN Wigner RCP" címmel.

ESS Temleitner Pothoczki Pethes

 

Az ESS 13 európai tagállam, köztük Magyarország közreműködésével Lundban (Svédország) épülő multidiszciplináris kutatási létesítmény, melynek építése 2014-ben kezdődött. Az ESS egy olyan részecskegyorsító, amely nagyenergiájú protonokat ütköztet nehéz atomokkal. A becsapódás hatására a magból neutronok szabadulnak fel, sok más részecske társaságában (ez a spalláció folyamata). A neutronsugárzás egy nagyon hatásos eszköz az anyagok természetének tanulmányozására a gépalkatrészektől kezdve egészen az élő szövetekig.

Az építésben részt vevő partnerek és a jövőbeli felhasználók számára ez volt az utolsó lehetőség a létesítmény egészének megtekintésére, beleértve a később sugárveszélyessé váló területeket is. A látogatóknak megmutatták a protongyorsító különféle részeit az ionforrástól a gyorsító fokozatokon át a spallációs céltárgyig, a gyorsító vezérlő- és diagnosztikai rendszereit, valamint a kísérleti csarnokok elkészült neutronvezetőit és mérőállomásait.

Az ionforrás üzembehelyezését 2025-re tervezik, míg az első tudományos eredményeket 2027-re várják.