Optikai méréstechnika

Kapcsolattartó: Czitrovszky Aladár

Lézeres méréstechnikai és környezetvédelmi laboratórium

A csoport fő profilja lézeres optikai mérőberendezések fejlesztése és alkalmazása. E széles területen belül évtizedes hagyományai vannak a nagypontosságú interferometrikus mérőberendezések, valamint a rugalmas fényszóráson alapuló mérőrendszerek fejlesztésének. Az első témakörben az utóbbi évek eredményei közé tartozik az 1 nm felbontást, 2m/s előtolási sebességet biztosító LIMAS mozgásanalizátor rendszer.

A fényszórás terén kifejlesztésre került a szubmikronos és mikronos lebegő részecskék méreteloszlásának és koncentrációjának mérésére szolgáló porszemcse illetve aeroszol részecske számláló műszercsalád. Ezek között mind laboratóriumi, mind terepi hordozható típusok szerepelnek.

Az ábrán egy moduláris mintavételező fejjel ellátott új modell látható, amely a beépített PC-vel és saját kijelzővel is rendelkezik, de, mint az eddigi berendezések, külső számítógépről is vezérelhető. A kifejlesztett berendezések a nemzetközileg elfogadott métettartományokban, széles koncentráció tartományban mérik a lebegő részecskék paramétereit.

A berendezéseket sikeresen alkalmazták a környezetvédelemtől (Budapest és környéke porszennyezettségének monitorozása) a gyógyszeriparon (gyártó- és csomagolóüzemek légterének vizsgálata), az egészségvédelmen (kórházi műtők pormonitorozása) a tiszta terek vizsgálatán (fotokémiai gyár, viscosa gyártás, stb.) keresztül a nukleáris aeroszolok vizsgálatáig (reaktor katasztrófa szimulációs kísérletek).

lebegő részecske számláló

Hordozható, akkumulátoros notebook PC-vel vezérelt lebegő részecske számláló PAPC-03-2.
 

A fényszóráson alapuló másik műszercsalád a folyadékokban lebegő részecskék méreteloszlásának és koncentrációjának mérésére szolgáló hidroszol részecske számláló berendezések (LQB-1-200), melyek főleg a gyógyszeriparban, a papíriparban és az egészségvédelemben kerültek alkalmazásra.

A homodin detektálás és a fotonkorrelációs méréstechnika alkalmazásával kifejlesztésre került egy kétkoordinátás sebességmérő rendszer.

A kvantumpotikai méréstechnika terén megvalósítottunk egy etalon nélküli kvantumhatásfok mérési eljárást, ahol nem kollineáris parametrikus dekonverzióval generálunk összefonódott fotonpárokat és ezeket használtuk fel a detektorok kalibrálására.

lázeres fejlesztés

Lézeres mérőrendszer fejlesztése

 

 

Optikai vékonyrétegek

Kapcsolattartó: Ferencz Kárpát (optilab(kukac)t-online.hu)

A csoport az ultraibolya, látható vagy infravörös tartományban működő lézerek optikai bevonatainak egyedüli hazai kutatóhelye. Az alkalmazásspecifikus bevonatok tervezése saját fejlesztésű számítógépes szoftverrel történik, a bevonatok elkészítéséhez reaktív, elektronsugaras vákumpárologtatást alkalmaznak. Megvalósított legfontosabb optikai bevonatok: gázlézerek, fémgőzlézerek, szilárdtestlézerek, excimerlézerek, festéklézerek sokréteges rezonátortükrei, reflexió-csökkentő bevonatai, frontpolarizátor-bevonatok, élszűrők, analitikai interferenciaszűrők, átlátszó és elektromosan vezető bevonat (ITO), felületi hullámvezető rétegek, stb.

Publikációk