2020. január 27-30. lehetőségünk nyílt 9 magyar újságírónak bemutatni a CERN genfi központját, az ott zajló kutatásokat, és kiemelten a magyar részvételt. Az út apropója, hogy májusban Budapest adhat otthont egy jelentős eseménynek, a CERN Tanács itt jelenti be a következő évtized időszakára vonatkozó startégiáját, amely meghatározza nem csak az európai, de a világ részecskefizikai kutatásainak irányát és fejlesztéseit is az elkövetkező évekre. Az út célja az volt, hogy ezt az eseményt megfelelően előkészítsük a hazai sajtóban, szakmai hátteret biztosítsunk a sajtónak, illetve testközelből mutassuk be nekik ezt a nemzetközi laboratóriumot.

Barnafoldi Gergely Gabor

Barnaföldi Gergely Gábor éppen egy magyarok által fejlesztett eszközt mutat be


A szakmai program kedden és szerdán zajlott, de a kint töltött idő alatt végig volt lehetőség a CERN-ben dolgozó kollégákkal való beszélgetésre, interjúk készítésére, amire úgy tűnt, mindkét oldalról volt igény. A jó hangulatú négy nap hasznos beszélgetésekkel, egymás szempontjainak megismerésével is telt, így a szigorúan szakmai programon túl is hasznosnak bizonyult.
Az újságírók kiválasztásának szempontja egyrészt az volt, hogy a legnagyobb olvasottságú lapokat hívjuk meg, másrészt hogy minél többféle profil megjelenjen, a CERN-t többféle szempontból bemutató cikkek születhessenek. Így a következő lapok kollégái tartottak velünk: index.hu, origo.hu, hvg.hu, 24.hu, qubit.hu, Élet és Tudomány/Természet világa (közös szerkesztőség), Forbes, mta.hu, Nők Lapja.
A CERN-ben dolgozó magyar kollégák sűrű, de nagyon érdekes programot állítottak nekünk össze, lehetőségünk volt a CMS, az ALICE és az ATLAS detektor megtekintésére, valamint az LHC alagútba is levittek minket. Ezen kívül bemutatták az Adatközpontot és az SM18 mágnestesztelő/építő üzemet. Külön kiemelném, hogy az újságíróknak lehetőségük volt egy fél órás kerekasztal beszélgetésre Fabiola Gianottival, a CERN főigazgatójával, ahol mindenki a saját profiljába vágó kérdéseket tehetett fel. Volt, aki a jövőbeli terveiről, a CERN stratégiájáról kérdezte a főigazgatót, de olyan is akadt, aki a női kutatók helyzetéről, a családok támogatásáról érdeklődött, míg volt, akit a főigazgató személyes karrierútja, motivációja érdekelte, de a vezetési módszereire is rákérdeztek. Színes, érdekes fél óra volt. Szintén nagyon jól sikerült a magyar kutatókkal, és CERN alkalmazottakkal való kerekasztal beszélgetés, ahol részt vett az NKFIH képviseletében Szabó István, Tudományos és nemzetközi elnökhelyettes, aki az út során szintén végig a csoporttal tartott.

Beszélgetés Fabiola Gianottival

Beszélgetés Fabiola Gianotti CERN főigazgatóval


Külön jó volt, hogy a program egyes állomásain, az ATLAS detektor kivételével, mindenhol magyar vezetőt kaptunk, ami nagyban megkönnyítette, hogy a szakmai program minél érthetőbb legyen, ráadásul az újságírók megismerhessenek többet is, a kint dolgozó magyarok közül.
Ezúton is köszönjük a genfi kollégák közreműködését, valamint a hazai kollégák támogatását is. Az útról kifejezetten pozitív visszajelzések érkeztek, az arról születő cikkek a közeljövőben várhatóak a fent említett médiumokban.
Bízunk benne, hogy a program nem csak az újságíróknak, de minden résztvevőnek hasznos és érdekes volt, és a szakmai alapozáson túl elősegíti a sajtóval való egyre jobb kommunikációt és együttműködést, ami a színvonalas és érdekes tudományos ismeretterjesztő cikkek és hírek születéséhez elengedhetetlen.

Csoportkép

Csoportkép az ALICE detektornál

Az úthoz kapcsolódóan eddig megjelent cikkek (az új cikkek folyamatosan kerülnek feltöltésre):

Amit a tudósok is csak ritkán látnak - a CERN szívében jártunk (hvg.hu)

Ezen a folyosón született meg a világháló (24.hu)

Ott jártunk, ahol ősrobbanást hoznak létre magyarok (24.hu)

Bejártuk a helyet, ahol a világ keletkezésére keresik a választ (24.hu)

Új részletek derültek ki a titokzatos antianyagról (24.hu)

Magyar Kutatók a CERN-ben - interjú Szabó Istvánnal (Kossuth Rádió, 180 perc c. műsor)

Tíz frankos reggeli, gigantikus detektorok, szürke kockaépületek (Forbes, 2020. márciusi szám, 73-77.oldal)

Az az érzésed, hogy ezeket jól becsaptad (Forbes, 2020.márciusi szám, 78-80.oldal)

Csillagkapuk a föld alatt (Nők Lapja, 2020.március. 11., 78-81.oldal)

A részecskefizika fellegvárában (Élet és Tudomány, 2020.március 11., 4-5.o.)