A CERN Press Office és a Wigner FK közös szervezésében 11 magyar újságírónak mutattuk be a CERN genfi központját, és kiemelten a Magyarországhoz kapcsolódó kutatásokat, eredményeket, érdekességeket.

A program indításaként Ábel László (CERN Liaison Officer for Hungary) mutatta be általánosan a CERN-t, majd Barnaföldi Gergely Gábor (Wigner FK), a magyar ALICE csoport vezetője jelentkezett be az ALICE detektor mellől, hogy a legautentikusabb környezetből meséljen az ott zajló kutatásokról és a magyar részvételről. A következő programpont a központi ellenőrző terem, a Control Room volt, ahonnan Bukovics Tibor (Accelerator Operations Technician - Operations Group – Beams Department at CERN) és Rende Steerenberg (Head of Operations Group - Beams Department at CERN) jelentkezett be, és mutatták be az irányítóközpont működését, érdekességeit.

CERN digital visit

 

Ezután a CMS detektor bemutatása következett, ahonnan Szillási Zoltán (CMS GEM Deputy technical coordinator, ATOMKI) az irányítóteremből, Béni Noémi (ATOMKI) pedig a detektor mellől, a föld alól mesélt a CMS kísérletről és a kapcsolódó magyar eredményekről.

Az egész délelőtt tartó program zárásaként egy beszélgetős rész következett, ahova a nap korábbi előadóihoz csatlakozott Bajkó Márta (Section leader & Workpackage leader - Engineer for Superconducting Magnets) és Horváth Dezső (Wigner FK, aki a CMS és ASACUSA kísérletekben is részt vett) is. A jó hangulatú, anekdotákkal tarkított program sok érdekességet tartogatott, ahogy az a program eredményeként született, alábbi cikkekből is látszik:

 

qubit.hu - Kulcsszerepet játszanak a magyar szakemberek a világ legnagyobb részecskegyorsítójának fejlesztésében - 2023.03.02.

raketa.hu - Ahol a protonvonatok robognak és ütköznek - 2023.03.05.