Megjelent Horváth Dezső "Az elemi részecskék csodás világa - A részecskefizika története és kihívásai" című ismeretterjesztő könyve a Kaleidoszkóp Könyvek ismeretterjesztő sorozat részeként.

A Kaleidoszkóp Könyvek című tudományos ismeretterjesztő zsebkönyvsorozatot az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH), a Libri Kiadó és a Magyar Kultúráért Alapítvány együttműködésében indították el 2022-ben. Az ELKH kutatói által írt művek a hazai kutatás legfrissebb és legizgalmasabb eredményeit közérthető formában mutatják be a tudomány iránt érdeklődő közönség számára.

Horváth Dezső könyve

 

Horváth Dezső: Az elemi részecskék csodás világa - A részecskefizika története és kihívásai:

Az emberiséget évszázadok óta érdekli, hogy az anyag milyen elemi alkotórészekből áll, melyek a legkisebb összetevői. A mikrovilág vizsgálata azonban folyamatosan újabb és újabb megválaszolandó kérdéseket szül, ám épp a rengeteg nyitott kérdés és probléma teszi csodássá ezt a tudományterületet.

E kiadvány a részecskefizika történetét áttekintve, szemléletes ábrákkal illusztrálva sorra veszi a felfedezéseket és teóriákat, egészen a jelenleg egyetlen elfogadott és igazolt elméletig, a standard modellig, de kitekintést nyújt a jövőbe is, felvázolva a még megoldásra váró problémákat és a fejlődés lehetséges útjait.

Horváth Dezső részecskefizikus, a fizikai tudomány doktora, az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont emeritus kutatóprofesszora, magántanárként részecskefizikát oktat a Debreceni Egyetemen és a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetemen. Vizsgálatait orosz, kanadai, amerikai, svájci és olasz kutatóintézetekben végezte. Tudományos tevékenységét 2012-ben Széchenyi-díjjal ismerték el.

A kötetről további információk: https://www.libri.hu/konyv/horvath_dezso.az-elemi-reszecskek-csodas-vilaga.html

 

(Forrás: elkh.org)