2022. november 18-án az ALICE kísérlet bejelentette, hogy 17 óra körül megtörtént az első, rekordenergián mért ólóm-ólom ütközés a 3. üzemidőben (Run 3).

ólom-ólom ütközés

Ólom-ólom ütközés az ALICE detektorban, 2022. november 18. 16:57:27


A sikerhez a Magyar ALICE Csoport és a Wigner Fizikai Kutatóközpont is jelentősen hozzájárult, elsősorban a új gázelektron-sokszorozó alapú (Gas-electron multiplayer - GEM) időprojekciós kamrájának (Time Projection Camber - TPC), valamint a kísérlet adatgyűjtő rendszerének (Data AcQuisition System - DAQ) fejlesztésében való részvétellel.

Az ALICE Időprojekciós Kamrája 2020 augusztusában, több évig tartó fejlesztési munka eredményeként született, és lett a világ jelenleg legnagyobb térfogatú, 88 m3-es GEM alapú TPC detektora. A 2015 óta épített, új elvek alapján fejlesztett detektor, az 1995 táján tervezett előző változatot váltotta le az ALICE hatalmas központi elektromágnesében. A GEM technológia fontos újítása, hogy lehetővé teszi a folytonos adatkiolvasást a detektorból, így a másodpercenkénti 50 000 ólom-ólom ütközések során keletkező több tízezer részecskepálya szinte mindegyike rögzítésre kerülhet az újonnan kifejlesztett, akár 4 TB/s sebességű kiolvasórendszernek köszönhetően. Ennek az adatgyűjtő, adattömörítő és adattovábbító úgynevezett DAQ rendszernek a támogatásában és fejlesztésében a Wigner Fizikai Kutatóközpont szintén jelentős szerepet vállalt, és vállal a mai napig.

A detektorfejlesztések mellett fontos szerep hárul a Wigner Adatközpontban található, Wigner Tudományos Számítási Laboratóriumra (WSCLAB) is, amely a WLCG Tier 2 és a speciális, nagy adatcsomagok elemzésére felépített Wigner ALICE Analysis Facility-re is. Ezek a nagy számítási kapacitású rendszerek az évi több mint 200 PB új adat elemzésében segédkeznek.

A fenti eredményhez egy sok évig tartó, összehangolt munkára volt szükség, melynek bemutatására az ALICE kísérleti együttműködése 2022. novemberében elkészítette az elmúlt évtized eredményeinek átfogó összefoglaló tanulmányát. A "The ALICE Experiment: A journey through QCD" címmel megjelent összefoglaló, amely készítésében a Magyar ALICE Csoport munkatársai is részt vettek, bemutatja a nagyenergiás nehézionfizika korábbi évek során elért eredményeit és detektorfejlesztéseit. Emellett kitekintést is olvashatunk a 2022. nyarán elindult új fejlesztésű ALICE detektorral megvalósítható mérésekről, potenciális új fizikai eredményekről is.

 

Eredeti közlemény a CERN ALICE oldalon: https://alice.cern/Reviewpaper
Korábbi cikk a TPC fejlesztéséről: https://wigner.hu/hu/jelentos-magyar-hozzajarulassal-keszult-el-cern-alice-kiserlet-uj-nyomkoveto-detektora
További információk a DDL és DAQ rendszerről: https://alice.wigner.hu/physics3.html