Pető

 

Az MTA Wigner FK és az MTA SZTAKI közös Workshopot tartott az MTA Cloud szolgáltatásról és annak gyakorlati felhasználásairól az Akadémia Székházában, a Felolvasóteremben november 21-én, kedden. A rendezvény azért jött létre, hogy a kutatóközösség jobban megismerhesse az MTA Cloud szolgáltatást, illetve bemutathassa az azt már sikeresen használó projekteket.

Az MTA Cloud azt a küldetést tűzte ki céljául, hogy a kutatók számára könnyebben, gyorsabban és biztonságosabban biztosítsa azokat a számítási és tárolási kapacitásokat, amelyek egy-egy kutatási projekt megvalósításához szükségesek.

A megnyitót Winkler Tamás az MTA Informatikai főosztályvezetője tartotta, akit Pető Gábor, a projekt vezetője követte. Majd a jelen helyzetről és jövőbeli tervekről, az adatmozgatásról az MTA Cloud-ban Data Avenue segítségével, a műszaki érdekességekről az MTA Cloud-ban tartott tájékoztatót  Kacsuk Péter (MTA SZTAKI), Nagy Enikő (MTA SZTAKI) és Héder Mihály (MTA SZTAKI).

A Kávészünet után ALMA rádiótávcsővel végzett megfigyelések kiértékeléséről Mező György (ERC SACCRED MTA CSFK) mesélt, akit Vasúth Mátyás követett, a Virgo számítási feladatiaval, majd Hunyadi László és Váradi Tamás (MTA Nyelvtudományi Intézet) tartott igen érdekes előadást nyelvészeti szempontból a multimodális kommunikáció időszerkezetéről. Arató Miklós (MTA Rényi) arról mesélt, hogy a többdimenziós hipotézisvizsgálathoz hogyan tudják használni az MTA Cloudot, és miért hasznos számukra, míg Farkas Attila és Kádár Botond (MTA SZTAKI) a Docker technológiáról és alkalmazásairól beszélt.

workshop

 

A rendezvényt állófogadás zárta, amelyen a résztvevőknek lehetőségük volt személyesen is kérdezni az előadóktól. Pető Gábor a projekt vezetője előadásában kiemelte, hogy a jövőben is terveznek további előadásokat és képzéseket, hogy újabb kutatási projekteket is motiváljanak az MTA Cloud szolgáltatás használatára.  Az MTA Cloud-ról további információk az alábbi oldalon érhetőek el: https://cloud.mta.hu/

ablak