International Masterclasses 2022


Kutató leszek egy napra! - International Masterclasses 2022


2022 tavaszán, két év kényszerű szünet után, immár 16. alkalommal rendezzük meg a középiskolás diákok számára szervezett Nemzetközi Részecskefizikai Diákműhelyt. Az esemény házigazdái a Nemzetközi Részecskefizikai Ismeretterjesztő Csoport (IPPOG/CERN) és a résztvevő országok egyetemei/kutatóintézetei. Több tucat ország több száz egyeteme és kutatóintézete fogad egy-egy napra sok ezer 16-18 éves középiskolás diákot, hogy megismertessék őket a modern részecskefizika legújabb eredményeivel.

 A foglalkozás egy egész napot vesz igénybe. A tanulók délelőtt részecskefizikáról szóló bevezető előadásokat hallgatnak, detektorokkal és más berendezésekkel ismerkednek. Délután kétfős csoportokban a CERN Nagy Hadron Ütköztető (LHC) egyik kísérletében (CMS) mért nagyenergiájú proton-proton ütközések számítógépen megjelenített adataiban a "Nobel-díjas részecskék" (W, Z és a Higgs bozonok) jeleit keresik. Mérési eredményeiket internetes videokonferencián értékelik és hasonlítják össze az adott napon szereplő 4-5 ország diákjaival, ugyanúgy, mint a nagy nemzetközi tudományos együttműködések kutatói. A napot egy érdekes kvíz játékkal zárjuk.


 [A vírushelyzet függvényében a programok változhatnak!]


 A helyszínek (időrendben) és a részletek:

Eötvös Loránd Tudományegyetem (a maximális létszám az aktuális egyetemi covid intézkedések függvénye)

    Időpont: 2022. március 4. (péntek)

    További információ és jelentkezés itt: http://higgs.elte.hu/masterclass2022/


Debreceni Egyetem Kísérleti Fizikai Intézete (akár 50 diák/nap)

    Időpont: 2022. március 24. (csütörtök)

A jelentkezéseket (az iskola pontos megnevezése; a beküldő tanár neve és e-mail címe; a tanulók nevei és e-mail címei) kérjük a rendező e-mail címére elküldeni: Ujvári Balázs, balazs.ujvari(kukac)science.unideb.hu

 

Wigner Fizikai Kutatóközpont (kb. 24 diák/nap, iskolánként maximum 2 diák).

    Időpont: 2022. március 30. (szerda)

    Jelentkezni a következő google form kitöltésével lehet:  http://bit.ly/dmw2022

    Infók (korábbi évek):  http://www.rmki.kfki.hu/~jancso/Reszecskefizikai_Diakmuhely_Wigner_FK

A diákok kiválasztását a jelentkező iskolák tanáraira bízzuk. Érdeklődő, aktív gyerekeket várunk, részecskefizikai előismeretek nem szükségesek. Tanár kollégákat is szeretettel várunk! A jelentkezéseket a beérkezés sorrendje szerint fogadjuk el.

(Kép: https://physicsmasterclasses.org/)