SUSHI

 

A 2014-ben indult  FCC (Future Circular Collider) Study-t azért hoztak létre, hogy kidolgozzák a kutatók az LHC (Large Hadron Collider) utáni időszak ütköztetőgyűrűjének tervét. Az új, tervezett gyűrű 100 km kerületű (az LHC kerülete 27 km), és 50 TeV energiájú protonokat ütköztetne. A jelenleg is működő LHC energiájának ez a nyolcszorosa.

Az FCC paraméterei azonban új technológiák  alkalmazását követelik meg. Az egyik ilyen komponens a nyaláb kicsatolásáért felelős rendszer. Ebben játszhat szerepet Barna Dánielék SuShija, aminek kulcsfontosságú szerepe lehet a gyorsító védelmében.

Egy nyalábban tárolt energia ugyanis (8,4 GJ) a gyorsítóban, ami 24 darab 150 km/h sebességgel haladó TGV gyorsvonat mozgási energiájának felel meg. Ez a nyaláb „elszabadulva”, végzetes pusztítást végezne. (Egy pontba becsapódva 350 méter rézen tudná átvágni magát).

Accelator

 

Hogyan temetik el a nyalábot?

Ezt a gyorsítóban keringő nyalábot az ütközési fázis végén ki kell lőni a nyalábtemetőbe. Akkor is a nyalábtemetőbe irányítják, ha a gyorsító bármelyik komponense a legkisebb hibát is jelzi.  (A nyalábtemető az a különleges, hatalmas blokk, amely kibírja ezt a sokkot.)

A kicsatolt nyalábot először egy gyorsan kapcsolható mágnes téríti el egy kis szögben. Ekkor a nyaláb - pár száz méter megtétele után - már kb.  5 cm-re lesz névleges pályájától. Itt áthalad egy speciális, úgynevezett szeptum mágnesen. A szeptum mágnes erős mágneses teret hoz létre a kicsatolt nyaláb helyén, míg a keringő nyaláb helyén nulla lesz a mágneses tér. A szeptum mágnes erős mágneses tere szolgáltatja a végső, jelentős eltérítést a nyalábtemető felé.

 A nagy kihívás: egymáshoz nagyon közel létrehozni a nagyon erős és a nulla mágneses tereket. AZ LHC-ben használt technológia az FCC esetében vélhetőleg már nem lenne megfelelő erre.

Ezért új megoldást keresnek a kutatók. Barna Dániel, az MTA Wigner Fk kutatójának az ötlete szerint a nulla mágneses terű tartományt egy passzív szupravezető árnyékolás segítségével lehetne létrehozni erős mágneses téren belül.

Dániel ötletének a beceneve a SuShi Septum, mely a Superconducting Shield kifejezést rejti.

 Az ötlet igazolására új együttműködés jött létre az MTA Wigner FK és a CERN között. A megállapodás keretében több különböző anyagot és technológiát is tesztelnek a kutatók.

Eddig két prototípust teszteltek: a magashőmérsékletű szupravezető szalagból készült prototípust, melynek a teljesítménye nem volt kielégítő, illetve a magnézium-diborid (MgB2) prototípust, mely 2,6 Tesla mágneses teret tudott leárnyékolni 8,5 mm falvastagsággal. (Ez a leárnyékolható mágneses tér duplája annak, amit az LHC-ben használt technológiával, de nagyobb falvastagsággal meg lehetne valósítani.) Az eddigi eredmények alapján megfelelőnek is tűnik az FCC-ben való alkalmazása, ám számos kísérlet van még hátra.

MGB2 -Shield

A képen a teszteléshez használt MgB2 cső látható. Forrás: http://sushi-septum-project.web.cern.ch/

Az együttműködés során további  prototipusok, további anyagok tesztelése   után a legjobbnak  ítélt  megoldással egy valós alkalmazáshoz közelebb álló, részletesebb prototipus  megépítése a kutatók célja.

Kutató csoport

 

A projekt honlapja: http://sushi-septum-project.web.cern.ch/

 

Barna Dániel - Werovszky Veronika