új detektor

 

Új detektort  épít  az MTA Wigner  Fizikai Kutatóközpont, amelynek a teszt példányát a kutatók Kínában már kipróbálták és sikeresen működött.

Az új  detektor képes lesz meghatározni a gyorsítókban létrejövő részecske-nyalábok tulajdonságait, és ezzel információt szolgáltat a nyalábok tulajdonságának gyors korrigálásához, a nyalábok formálásához.

Ezen detektor  megépítése azért fontos, mert a gyorsítók intenzitásának kihasználására új tipusú detektorok szükségesek, melyek kezelni tudják a nagy eseménygyakoriságot, s amellett jó időbeli és térbeli felbontást is biztosítanak egy időben. Így a kutatók a két target közötti nyalábot is vizsgálni tudják a gyorsítókban, amire eddig még nem voltak képesek.

A kutatók a detektor megvalósításához a kínai-magyar TÉT pályázatból 57,1 millió forintos támogatást nyertek el. A projekt célja egy olyan nyalábdiagnosztikai berendezés létrehozása, amelyet először a kínai Institute for Modern Physics (IMP, Lanzhou) kutatóintézet gyorsítójában terveznek alkalmazni a kutatók. Azonban a feladat általános jellegű, ezért a pályázati forrásból elkészítendő prototípus jellegű berendezés más gyorsítókban is alkalmazható, beépíthető lesz. A tudósok további célja, hogy egy széles körben alkalmazható nyalábdiagnosztikai detektort fejlesszenek ki, amely a piaci feltételek mellett is hozzáférhető és megvásárolható lesz.

Akkor, ha ugyanezt a detektort nagyobb elemekből  építik fel, akkor már részecskék detektálására is alkalmas lesz. A kutatók ezért egy nagy méretű detektor tervezését is el szeretnék végezni, amelynek technológiát azután majd bármely nagy energiájú mérésben használni lehet.

A feladat végrehajtására az egyik legígéretesebb megoldásnak egy olyan új típusú detektor kifejlesztését célozták meg, amely GEM (Gas electron muliplier) lapok felhasználásán alapul. Az elmúlt két évtized fejlesztéseinek eredményeképpen a GEM mostanra ésszerű költségű lett és nagyon jó időbeli és térbeli felbontással rendelkezik, ideális megoldás TPC (Time Projection Chamber - három dimenziós képalkotó) építésére. Az ilyen tipusú detektorok megépítéséhez a szükséges szakértelem az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban (Varga Dezső csoportja) már megvan.

Az anyag legkisebb építőköveinek felépítését kutató magfizikai és részecskefizikai kutatások kísérleti berendezéseinél az utóbbi időben előtérbe került a rendkívül nagy számú ütközést létrehozó, extrém nagy intenzitású gyorsítók (NICA/Dubna, CBM/FAIR) építése, melyek segítségével a nagyon ritka események is vizsgálhatóak.