A világegyetemet az első másodpercekben egy rendkívül forró és sűrű anyag, a kvark-gluon plazma töltötte ki. A CERN Nagy Hadronütköztetőjében (LHC) a kutatók ennek az anyagnak a kicsi cseppecskéjét hozzák létre nehézionok (ólom atommagok) nagy energiájú ütközéseiben, vizsgálatukat pedig az ALICE kísérleti együttműködés keretében végzik.  A detektorrendszer az elmúlt években jelentős fejlesztéseken esett át, amelyben a HUN-REN Wigner FK munkatársai aktívan részt vettek.

A kutatók 2023. szeptember 28-án kezdték meg a nehézion ütközések adatainak felvételét, majd pár héttel utána a világon elsőként sikerült a másodpercenként 47 000 ütközés adatát rögzíteni 5,36 ATeV ütközési energián. Ehhez az ALICE kísérletben a Wigner FK DAQ csoportja által tervezett adatgyűjtő, adattömörítő és adattovábbító rendszert használják. Az adatsebesség közel 4 petabájt (3,68PB) adatot jelent naponta, amely közelítőleg annyi, mint pl. a Facebook 2 milliárd felhasználó által létrehozott napi adatmennyiség. A Run 3 új adatai korábban nem látott pontosságú fizikai méréseket tesznek majd lehetővé. (ALICE Hírek)

ólom-ólom ütközés

Az egyik első ólom-ólom ütközés képe, 2023. szeptember 27-én
 

Mindeközben 2023. szeptember 21. és 22. között a CERN LHC ALICE kísérlet szóvivője, Dr. Marco Van Leeuwen izgalmas látogatást tett a
budapesti Magyar ALICE Csoportnál. Útja során részt vett a Wigner Jenő születésének 121. évfordulójára szervezett szimpóziumon a Margitszigeten (link), ahol előadást tartott az ALICE legújabb eredményeiről, előadását Barnaföldi Gergely Gábor, a hazai ALICE kutatásokat összefoglaló bemutatója követte. Marco Van Leeuwen látogatásának folytatásaként megbeszélést folytatott az ALICE adatok analízisén dolgozó wigneres kutatókat koordináló Vértesi Róberttel, emellett látogatást tett az Innovatív Gázdetektorok Lendület Kutatócsoport detektorfejlesztő laboratóriumaiban, valamint a Wigner Adatközpontban is. 

Ez a látogatás erősíti az HUN-REN Wigner FK és az ALICE kísérlet közötti nemzetközi együttműködést és hozzájárul a magyar tudományos közösség és a CERN közötti szoros kapcsolatok fejlődéséhez.

Támogatók:
OTKA K135515,  FK 131979, NEMZ_KI: 2021-4.1.2-NEMZ_KI-2022-00018, 2021-
4.1.2-NEMZ_KI-2022-00009, 2021-4.1.2-NEMZ_KI-2022-00007

ALICE szovivo latogatasa

Látogatás a Wigner Adatközpontban az ALICE Elemzőegységénél (ALICE Analysis Facility) Jobbról balra: Barnaföldi Gergely Gábor, Dr. Marco van Leeuwen, Bíró Gábor, Bencédi Gyula. 
 

Marco van Leeuwen előadása itt érhető el: