Űrtechnológia

 

Napelemek, fűst-érzékelő, tűzoltóruhák, automatikus inzulinpumpa, vezeték nélküli háztartási eszközök– űrtechnológiák a hétköznapokban. Azonban az űrtechnológiát már nem csak az USA-ban, hanem Európában is fejlesztik. Az ESA (European Space Agency) arra ösztönözni a vállalkozásokat, hogy minél több űrkutatási eredményt ültessenek át a gyakorlatba.

Ezért az ESA Technológia Transzfer Irodákat hozott létre szerte Európában. Ezeknek az irodáknak a feladata azoknak a projekteknek a támogatása, melyek űrtechnológiákat hoznak le a Földre.

" Olyan  projekteket   várunk,  amik  valamilyen  űripari  megoldást   szeretnének   felhasználni  az  új  termékük  vagy szolgatásuk fejlesztéséhez" -mondta Tandi Zsuzsanna, az ESA magyarországi Technológia Transzfer Iroda vezetője.

Az ESA technológiai transzfer irodája az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban működik, mely 2016 decemberében kötött megállapodást az ESA-val.

nyertesek

 

A magyarországi transzfer iroda első pályázatán a nyertes pályázók 65.000 euró értékű, vissza nem térítendő támogatást nyertek el. A Montana Tudásmenedzsment Kft. a „Satellite image process UPon rEquest from Reports on Border security“ című pályázatával, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara pedig „Mobil 5G hullámterjedési mérőberendezés” című pályázatával nyert.

esa brossura

 

 A következő pályázatot novemberben írja ki az ESA Technológiai Transzfer Iroda, amire vállalkozások, egyetemek, kutatóintézetek egyaránt jelentkezhetnek.

A  projekt  hat  hónap  időtartamra  nyújt  támogatást, ezen  időtartam  alatt  kell  a 32500 eurót felhasználni  projektenként, bármilyen  ebben az  időszakban  felmerült, a projekttel  kapcsolatos  költségeinek a finanszírozására- avat be a részletekbe Tandi Zsuzsanna.

"Pályázni angol nyelven lehet a pályázati kiírásban leírt  módon. Az ESA magyarországi Technológiai Transzfer Iroda munkatársai szívesen válaszolnak a projekt előkészítése során felmerült kérdésekre"

A  projekt   bármelyik   fázisában  lehet  pályázni, a  technológia   transzfer   bármely  szakaszában  benyújthatja a pályázatát a jelentkező.  Pályázhat önállóan  is  egy  technológia  átvevő   cég, de  akár  konzorciumban is.

További hasznos információk a az ESA Technológiai Transzfer Program Iroda honlapján érhetőek el:

http://www.wigner.mta.hu/esa/hu/gyik-open-call

 

A ESA Technológiai Transzfer Program Iroda (TTPO) sajtóközleménye:

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Űripari megoldások technológiai transzfer lehetőségei Magyarországon

Budapest, 2017. augusztus 1.

 

Az Európai Űrügynökség 65.000 Euro értékű, vissza nem térítendő támogatást ítélt meg a szervezet magyarországi Technológiai Transzfer Irodájának első pályázatán a nyertes projektgazdák részére.  A vállalkozások a támogatást technológia-átadással kapcsolatos költségek fedezésére fordíthatják.

Az Európai Űrügynökség (European Space Agency, ESA) technológia transzfer hálózata egész Európában azon dolgozik, hogy az űrtechnológia fejlesztéseit más, nem űripari területeken, így a mindennapi életben is hasznosíthassuk. A tavaly decemberi ESA Technológia Transzfer Iroda nyitás hazánk számára is lehetővé tette a technológia-átvételt a legnagyobb európai űrtevékenységgel foglalkozó szervezettől és beszállítóitól. Az ESA az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontot bízta meg ennek létrehozására, végrehajtására és kezelésére.

Az ESA magyar Technológiai Transzfer Irodájának feladata az űrtechnológiák megismertetése és azok hasznosításának elősegítése a gazdaság, az ipar, vagy a hétköznapi élet bármely területén. Az űripar „hétköznapi” hasznosítása kereskedelmi szempontból is értékes termékeket, szolgáltatásokat és nagy potenciállal rendelkező vállalkozásokat eredményezhet.

 

A technológiai transzfer projektek finanszírozásához Magyarországon a Demonstration call elnevezésű pályázaton lehetett támogatáshoz jutni. A programba olyan projektek jelentkezését várták, amelyek űripari megoldást vesznek át és alakítanak a hétköznapokban is alkalmazható szolgáltatássá vagy termékké. Pályázatot bármely magyarországi állampolgár vagy hazánkban bejegyzett vállalkozás benyújthatott, a pályázati felhívás határideje 2017. június 6–án járt le. A Pályázati Értékelő Testület döntése alapján két nyertes pályaművet választottak ki.

 

Az egyik nyertes projekt a SUPERB rövidítésű, „Satellite image process UPon rEquest from Reports on Border security“ lett, melyet a Montana Tudásmenedzsment Kft. fejleszt ki a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Határrendészeti Tanszékének és a Rendőrség Tudományos Tanácsának támogatásával.

 

A koncepció szerint a rendszer multimédiás adatokat, szöveges, hangi és képi információkat gyűjt össze múltbeli eseményekről, melyeket mesterséges intelligencia segítségével vet egybe a belső (rendőrségi) forrásokkal, valamint a médiában megjelent hírekkel és nyilvános tartalmakkal. Az eredmények alapján megkísérli meghatározni az események földrajzi helyét. Az eredmények alapján űrfelvételekkel veti egybe az események helyszínét, és ezeket együtt analizálja a megfigyelési adatokkal, felhasználva a „SIMILAR IMAGING” módszert.

 

A másik nyertes projekt egy „Mobil 5G hullámterjedési mérőberendezés”, amelyet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karán fejlesztenek ki jelenlegi és korábbi kutatásokra alapozva.

A jövőbeli 5G mobil kommunikációs technológia kiváló minőségű szolgáltatást nyújt majd, amely nagyobb átviteli sebességet biztosít elsősorban a sávszélesség és a használt frekvencia növelése által, ami korszerű és innovatív technológiákat igényel. A demonstrátor program végső eredménye egy hordozható beltéri 5G tesztberendezés, amely kulcsműszere lehet a hullámterjedési méréseket végző mérnököknek. Mivel az 5G technika a közeljövőben várhatóan bevezetésre kerül, egy ilyen berendezésnek széleskörű alkalmazása lehet, így az űrcélokra kifejlesztett eszközt sikeresen lehet alkalmazni a földi környezetben is.

 

Az ESA magyarországi Technológiai Transzfer Irodájának következő pályázati felhívása várhatóan novemberben kerül kiírásra, a részleteket a www.wigner.mta.hu/esa weboldalon lehet nyomonkövetni.

ESA magyarországi Technológiai Transzfer Iroda Sajtóinformáció: Ötvös Edina +36 30 207 7605 és otvos.edina@wigner.mta.hu