Dátum

A Wigner Kollokvium következő előadója Alberto Di Meglio, a CERN informatikai osztályának innovációs vezetője, a CERN Next Generation Triggers projekt koordinátora.

Előadásának címe:  A mesterséges intelligencia és a kvantum szerepe a nagyenergiás fizikai kutatásokban – helyzet, kihívások és lehetőségek.

Dátum: 2024.február 13-ikán, 14 óra

Helyszín: 1-es épület Tanácsterem

Az előadás online is követhető a következő linken: https://wigner-hu.zoom.us/j/86739049578?pwd=Y9kinvjcJwdrvpfUSiGWJ2d6CtDQJA.1
Meeting ID: 867 3904 9578
Passcode: 815445

Kivonat:

A CERN Informatikai Osztálya az elmúlt két évben új innovációs célkitűzéseket fogalmazott meg, azzal a céllal, hogy az innovációs folyamatokat előmozdítsa, az újonnan megjelenő számítástechnikai és adatfeldolgozási technológiáknak és azok lehetséges szerepének értékelésével a nagyenergiás fizikai (HEP) kutatásokban és más tudományos területeken, valamint a HEP-közösséggel, a tudományos és ipari körökkel közös K+F-projektek létrehozása céljából. A jelenlegi vizsgálatok középpontjában a hibrid heterogén infrastruktúrák kialakítása és az azokhoz való hozzáférés, a mesterséges intelligencia algoritmusai és alkalmazásai, a kvantumszámítás, a digitális ikrek és más hosszú távú lehetőségek állnak. Az előadás bemutatja, hogy az informatikai osztály hogyan irányítja az innovációt, és ismerteti a mesterséges intelligencia és a kvantumkutatás jelenlegi állását az informatikában és a CERN-ben. Emellett betekintést ad a jövőbeli kutatások és együttműködések kihívásainak bemutatására és más fizikai területek bekapcsolásának elősegítésére a nagyenergiás fizika területén.