A Wigner Kollokvium következő előadója Robert Feidenhans´l (Európai XFEL, Schenefeld Németország), aki június 6-án 14 órakor tart szemináriumot „Európai XFEL: A világ legerősebb röntgennyalábja” címmel, az 1-es épület Tanácstermében.
A Wigner Kollokvium kutatóközpontunk kiemelt szeminárium sorozata, amire minden évben olyan kutatókat hívunk meg, akik szakterületük legkiválóbbjai között vannak.

Robert Feidenhans´l
Robert Feidenhans´l (Photo: University of Coppenhagen)

 

Európai XFEL: A világ legerősebb röntgennyalábja


Kivonat:
A keményröntgen-szabadelektronlézerek (XFEL) rendkívül intenzív ultrarövid röntgenimpulzusokat bocsátanak ki, amelyek ideálisak az anyag szerkezetének és dinamikájának atomi skálán történő vizsgálatára. A röntgen-szabadelektronlézerek már több mint 10 éve működnek, és számos  fizikai, kémiai, anyagtudományi és strukturális biológiai probléma sikeres megoldásával bizonyították teljesítőképességüket. 
Az európai XFEL az egyik legújabb nagy kutatási infrastruktúra Európában, és nemrég ünnepelte 5 éves sikeres működését.  A létesítmény egy 3,5 km hosszú alagutat foglal magában egy 2 km hosszú szupravezető gyorsítóval a hamburgi DESY-tól a schleswig-holsteini Schenefeldig, ahol a 7 kísérleti berendezést tartalmazó csarnok található. Ezek a berendezések új kísérleti lehetőségek széles skáláját kínálják. A működés megkezdése óta izgalmas felhasználói kísérleteket végeztek a fizika, a kémia, a biokrisztallográfia és az anyagtudomány területén. 
Előadásomban bemutatom az elvégezhető tudományos kutatások főbb alapelveit, a szinkrotronsugárzással végzett kísérletekkel való hasonlóságukat és különbségüket, amelyeket a tudomány különböző területeiről vett példákkal fogok illusztrálni az Európai XFEL legújabb kísérleteiből.

A glimpse of the 2 km long superconducting accelerator.


 

Dátum