A Wigner Kollokvium következő előadója a Zimányi-medál idei nyertese, Jun. Prof. Dr. Sören Schlichting, aki 2022. november 15-én, 14 órakor tart szemináriumot az 1-es épület Tanácstermében tart előadást "Nehézion-ütközések korai szakaszai" címmel.

Zoom csatlakozási link ide kattintva elérhető.

Schlichting

(Fotó: Bielefeld Egyetem)

A Wigner Kollokvium kutatóközpontunk kiemelt szeminárium sorozata, amire minden évben olyan kutatókat hívunk meg, akik szakterületük legkiválóbbjai között vannak.

Sören Schlichting a németországi Bielefeld Egyetem munkatársa, kutatásait elsősorban a nagyenergiás magfizika területén és a nemegyensúlyi térelmélet területén végzi. Eddigi eredményeiről, kutatási területéről bővebben az alábbi linken lehet olvasni.

Wigner kollokviumi előadásának összefoglalója:  A Relativisztikus Nehézion Ütköztető (Relativistic Heavy-Ion Collider, RHIC) és a Nagy Hadronütköztető (Large Hadron Collider, LHC) utóbbi évtizedekben végzett kísérleteivel felfedeztük a szabad kvarkok alkotta kvark-gluon plazmát, és a relativisztikus viszkózus hidrodinamika alapján egységes képünk alakult ki annak téridő fejlődéséről. Habár a nagyenergiás nehézion-ütközések egyedi laboratóriumként lehetővé teszik a kvantumszíndinamika működésének tanulmányozását extrém körülmények között, a kvarkok és gluonok termikus egyensúlyának kialakulása az egyensúlytól igencsak távoli állapotból nagy kihívásnak bizonyult. Előadásomban a nehézion-ütközések fizikájának általános áttekintése után a kvark-gluon plazma termalizációs mechanizmusaira vonatkozó elméleti fejleményeket ismertetem és bemutatom, hogyan jön létre a majdnem egyensúlyi kvark-gluon plazma a nehézion-ütközések korai szakaszában. Arra is kitérek, hogy ezek az új eredmények mit mondanak a disszipatív folyadékdinamika alkalmazásának határairól és hogyan tudnánk kvark-gluon plazma egyensúlytól távoli dinamikáját részletesebben tanulmányozni a RHIC és az LHC ütközéseiben.