Magyarországon tartotta legutóbbi ülését a Nuclear Physics European Collaboration Committee (NuPECC). A május 31-én és június 1-én Debrecenben, Fülöp Zsolt (ATOMKI) és Wolf György (Wigner FK) szervezésével megvalósuló eseményen több olyan magyar kutatóintézet részt vett, akik jelentős szerepet vállalnak a magfizikai kutatásokban.

A NuPECC nemzetközi szervezet fő feladata, hogy az európai döntéshozók számára felmérje az európai magfizika helyzetét, és javaslatokat tegyen a közép- és hosszútávú fejlesztésekre, ennek érdekében nagyjából öt évente kiadja az „Európai magfizika hosszú távú tervei” című tanulmányt (Long Range Plan). A NuPECC tagjai között, kevés kivétellel, minden EU-s tagállam képviselteti magát, valamint olyan nagyberendezések is részt vesznek a munkájában, mint a GANIL (Grand Accélérateur National d'Ions Lourds) vagy a FAIR (Facility for Antiproton and Ion Research). A szervezet fontos feladata a magfizika népszerűsítése is, az erre specializálódott PANS (Public Awareness of Nuclear Sciences) tagjainak a felét és az elnökét is a NuPECC adja. A PANS olyan érdekes és hasznos ismeretterjesztő anyagokat is készít, mint például az eddig megjelent „Magfizika és az orvostudomány” vagy "Magfizika a mindennapi életben” című kiadványok, melyek előkészítésében magyar szakértők is részt vesznek.

Magyarországot a NuPECC—ben Wolf György, a Wigner Fizikai Kutatóközpont Elméleti Fizikai osztályának osztályvezetője képviseli. A szervezet évente három ülést tart, melyeket mindig más országban rendeznek, a májusi ülésre Debrecenben került sor. Az ülés első fél napjában szokásosan a rendező ország mutatkozik be, ahogy most Magyarország is tette. Wolf György, a magfizika hazai helyzetét ismertető előadása után  az Atommagkutató Intézet (ATOMKI), az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Wigner FK és a Szegedi Tudományegyetem kutatói beszéltek az intézeteikben folyó magfizikai kutatásokról. (A rendezvény teljes programja itt érhető el: https://indico.ph.tum.de/event/7282/contributions/)

Group photo

Az előadások után a részvevők meglátogatták az ATOMKI Tandem gyorsítóját is.