Az Európai Nagyteljesítményű Számítástechnikai Közös Vállalkozás (EuroHPC JU) 2022. június 15-én hirdette ki a döntését, miszerint mintegy 6 milliárd forint európai támogatással a közeljövőben megépülhet az új magyar szuperszámítógép, kódnevén „Levente”. A támogatást elnyerő pályázat a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) vezetésével készült el és ez év elején került benyújtásra. A beruházás helyszínéül a Wigner Fizikai Kutatóközpont csillebérci kampusza szolgál, ahol komoly hagyományai vannak a jelentős nemzetközi informatikai infrastruktúrák létrehozásának, üzemeltetésének és fejlesztésének.

Adatközpont

A Wigner Adatközpont egyik gépterme


Az EuroHPC Közös Vállalkozást az Európai Unió azzal a céllal hívta életre, hogy a szuperszámítógépes infrastruktúra fejlesztésével erősítse Európa nemzetközi versenyképességét. Ezt a célt a tagállamok számítástechnikai infrastruktúrájának fejlesztésével, jelentős anyagi források biztosításával, és hatékony koordinációval kívánja elérni az EU. A három éven belül megvalósuló szuperszámítógép-építési projekt nem csak a hazai kutatás-fejlesztést, de az ipari ágazatok technológiai fejlődését is segíteni kívánja.

A nemzetközi szakértők által támogatásra érdemesnek tartott magyar pályázat a szuperszámítógép beszerzési és üzemeltetési költségeinek több, mint harmadát fedezi a következő öt éves időszakban. A Levente névre hallgató magyar szuperszámítógép mellett támogatást nyert a Németországban épülő, Európa első „exa kapacitású” szuperszámítógépe, a Jupiter, a görög Daedalus, az ír CASPIr és a lengyel EHPCPL. A projekteknek az EU-val szorosan együttműködve kell megvalósulniuk, és az üzembeállítást követően az infrastruktúráknak a támogatás mértékének megfelelő arányban az európai együttműködések rendelkezésére kell állniuk.

Az idén nyáron Debrecenben elinduló Komondorral és az EuroHPC támogatásával megépülő Leventével hazánk szuperszámítógépes infrastruktúra kapacitása a jelenlegi szint ötvenszeresére nőhet. Palkovics László, technológiai és ipari miniszter kiemelte azt is, hogy a Levente szuperszámítógép moduláris technológiát használó felépítése a későbbiekben kvantumszámítógép csatlakoztatását is lehetővé teszi majd. Ez kutatóközpontunknak külön is érdekes, hiszen a nagyon sikeres Kvantuminformatika Nemzeti Laboratórium tevékenységének koordinálását is a Wigner FK kutatói látják el, Domokos Péter akadémikus vezetése mellett.

A pályázat elkészítése komoly szakmai munka és összefogás eredményeként jött létre: a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) koordinálta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), a német ParTec cég és a Wigner FK szakértőinek tevékenységét. A projekt megvalósításáért és később a Levente üzemeltetéséért a KIFÜ felel, a megépülő Levente szuperszámítógépet a Wigner Adatközpont fogadja majd be.

Ezúton köszönjük a Wigner Adatközpont munkatársaiból – Kadlecsik József és Szentiványi Balázs vezetése mellett – létrejött szakértői csapatnak, valamint a Wigner Tudományos Számítási Laboratórium munkatársaiból álló – Barnaföldi Gergely Gábor által vezetett – csapatnak a sikeressé vált pályázat létrejöttéhez nyújtott segítséget és támogatást.

 

Közreadta: dr. Lévai Péter József főigazgató és Dovicsin-Péntek Csilla kommunikációs titkár  

 

További források:


EuroHPC  sajtónyilatkozata:
https://eurohpc-ju.europa.eu/eurohpc-joint-undertaking-announces-five-sites-host-new-world-class-supercomputers-2022-06-15_en
Technológiai és Ipari Minisztérium sajtónyilatkozata:
https://kormany.hu/hirek/nyertes-palyazatnak-koszonhetoen-epul-uj-magyar-szuperszamitogep-csillebercen-a-jelenlegi-kapacitas-negyvenszereset-tudja-majd-levente
Wigner Adatközpont:
https://wignerdc.wigner.hu/home
Wigner Tudományos Számítási Laboratórium:
https://wigner.hu/wsclab