Egynapos innovációs tréninget szervezett a „Müográfiai műszerfejlesztés” nevű TKP projekt, az Innovatív „Lendület” Detektorfejlesztő Kutatócsoport szervezésében, december 1-én a HUN-REN Wigner Fizikai Kutatóközpontban.
 

Innovacios trening 1

 

A rendezvény célja az volt, hogy segítse a csoport tagjait, illetve a Wigner FK kutatóit abban, hogy az alapkutatás során elért eredményeket, legyenek azok akár szellemi termékek, akár technológiai fejlesztések, amelyek potenciálisan ipari, piaci felhasználásra is érdemesek lehetnek, megfelelő módon tudják jogi védelem alá helyezni, illetve tovább lépni velük a hasznosítás felé.

A nap elején Varga Dezső számolt be röviden arról, hogy a detektorfejlesztő csoport milyen szabadalmat adott be, és milyen tapasztalatokat szereztek az ezzel járó ügyintézések során. Ezután Antosné Turcsány Annamária, kutatóközpontunk Innovációs titkára ismertette a Wigner FK-ban egy szabadalom bejelentésekor elfogadott rendet, illetve tanácsokat fogalmazott meg arra vonatkozóan, hogyan is érdemes elindulni egy innovatív, új ötlet születésekor, kiktől lehet segítséget kérni, és mi a hivatalosan elfogadott út a kutatóközponton, illetve a Magyar Kutatási Hálózaton belül.

A délutáni szekció első előadója Czitrovszky Aladár professzor emeritus volt, aki pályája során számos szabadalmat adott be, és sikeresen hasznosította kutatási eredményeit ipari környezetben is, valamint rutinosan tudja koordinálni a kutatók és cégek közötti együttműködést, ami, mint a beszélgetésekből kiderült, egyáltalán nem egyszerű feladat az eltérő nyelvezet, és szemléletmód miatt, amit a tudományos szféra, illetve a piaci szektor képvisel.
 

Innovacios trening2

 

A program negyedik előadójával többek között erre a problémára is igyekeztek megoldást találni a résztvevők. Dr. Szabó István, az NKFIH egykori elnökhelyettese, jelenleg a HUN-REN stratégiai tanácsadója előadásában a HUN-REN szempontjairól, és a finanszírozók, hazai és európai döntéshozók kutatóközpontok felé támasztott elvárásokról beszélt, rámutatott arra a változó, nemzetközi tendenciára, ami a kutatási szférát is érinti, majd számos ötletet, megoldási javaslatot osztott meg a jelenlevőkkel. Az előadás utáni élénk és őszinte hangvételű párbeszédben a kutatók is megosztották egymással gondolataikat, észrevételeiket. Szabó István ismertette, hogy a HUN-REN milyen előrelépéseket tervez, és a hallgatóság valamint az előadók egyeztettek – esetenként vitatkoztak – egy minél egészségesebb, kiegyensúlyozottabb, hatékonyabb innovációs tevékenység lehetőségeiről a Wigner FK-ban.

Az előadások diái itt érhetők el:

Varga Dezső előadása

Antosné Turcsány Annamária előadása

Czitrovszky Aladár előadása

Dr. Szabó István előadása

 

A program a „TKP2021-NKTA-10- Müográfiai műszerfejlesztés” projekt keretében valósult meg.