fekte_lyuk

 

A LIGO-VIRGO nemzetközi gravitációshullám-mérőhálózat bejelentette az első, három mérőhálózat által egyszerre észlelt gravitációshullám megfigyelését.

Ez a mérés azért különleges, mert most először a Pisa melletti, európai együttműködésben üzemeltetett VIRGO is észlelte a gravitációs hullámot a két amerikai detektor mellett. Így az európai detektor mérésekbe való bekapcsolódásával lehetővé vált a gravitációs hullámforrások helyzeteinek sokkal pontosabb meghatározása, és a gravitációs hullámok polarizációs állapotainak vizsgálata is.

A két LIGO (Lézer Interferometrikus Gravitációshullám Obszervatórium) detektor Livingstonban (Louisiana, USA) és Hanfordban (Washington, USA) található, a Virgo detektor az Európai Gravitációs Obszervatórium (EGO) területén Cascinában, Pisa mellett (Olaszország).

 

infografika

 

A három detektor közös észlelése 2017. augusztus 14.-én magyar idő szerint 12 óra 30 perc 43 másodperckor történt. Azonban a jelek feldolgozásához több mint egy hónapra volt szüksége a kutatóknak. A megfigyelt gravitációs hullámok – amelyek a téridő fodrozódásai – két fekete lyuk összeolvadásának utolsó pillanataiban keletkeztek. A két fekete lyuk 31 és 25-szörös naptömegű volt, és 1,8 milliárd fényév távolságra  helyezkedtek el a Földtől az összeolvadásuk pillanatában. A két fekete lyuk összeolvadása során keletkezett forgó fekete lyuk tömege nagyjából 53-szorosa lehet a Napnak. Így megközelítőleg három naptömegnyi energia alakulhatott át gravitációs hullámokká az összeolvadás során.

 

A LIGO-Virgo kollaboráció összeforrt az elmúlt évtizedben. A közös kollaborációs találkozók és a közösen végzett adatelemzés megerősítette a gravitációs hullálm közösséget. A megfigyelési időszakok ütemezése, amikor mindhárom detektor egyszerre üzemel, különösen fontos, hiszen ilyenkor van lehetőség a legtöbb tudományos eredményt kinyerni a berendezések eredményeiből. Ekkor jelentősen javul a forrás lokalizálhatósága, amely nagyon ígéretes a többcsatornás csillagászat jövője szempontjából is. A három detektorból álló hálózat további mérési eredményeit a LIGO-Virgo kollaboráció hamarosan bejelenti, az adatok feldolgozása hamarosan befejeződik.

A VIRGO együttműködés

Az együttműködést több mint 280 fizikus és mérnök alkotja 20 európai kutatócsoportból: hat a Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) intézetéből Franciaországból, nyolc az Istituto Nazionale di Fisica Nucleare (INFN) intézetéből Olaszországból, kettő a Nikhef intézetből Hollandiából, egy az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontból Magyarországon, a POLGRAV csoport Lengyelországból, a valenciai csoport Spanyolországból és az Európai Gravitációs Obszervatórium (EGO), ahol a VIRGO detektor is működik Pisa mellett Olaszországban.

LIGO

A LIGO-t az NSF támogatja és a Caltech , valamint az MIT egyetemek működtetik. Ez a két egyetem dolgozta ki a terveket és építette fel a detektort. A fejlesztett LIGO detektorok pénzügyi támogatását az NSF Németországgal közösen (Max Planck Society) biztosította, Anglia (Science and Technology Facilities Council) és Ausztrália (Australian Research Council) pedig jelentős kötelezettségvállalásokkal és hozzájárulásokkal segítette a projektet. A világ minden tájáról több mint 1200 kutató vesz rész a LIGO tudományos együttműködésben, amely magába foglalja a GEO kollaborációt is. A további partnerek listája megtalálható a http://ligo.org/partners.php oldalon.

A VIRGO-LIGO együttműködés következő mérési  időszaka várhatóan 2018 őszén kezdődik meg.

A VIRGO tudományos kollaboráció részese az MTA WIGNER Fizikai Kutatóközpont, melynek kutatói a VIRGO adatainak a kiértékelésekben is részt vettek, részt vesznek. Intézetünk munkatársa, Vasúth Mátyás, jelenleg is Olaszországban tartózkodik, és ott volt a bejelentésen is.

 

VM

 

 

 

Vasúth Mátyás, az MTA WIGNER Fizikai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa,

Torinóban, a bejelentés helyszínén.