Hét nemzetközi élvonalba tartozó kutató érkezik Magyarországra a HUN-REN kiválósági pályázatának köszönhetően, köztük Oláh László, aki a japán Earthquake Research Institute of The University of Tokyo-ból érkezik a HUN-REN Wigner Fizikai Kutatóközpontba.

 

Oláh László

 

A Magyar Kutatás Hálózat Titkársága 2023 márciusában hirdette meg a HUN-REN Hazahívó és Külföldi Kutatókat Toborzó Program pályázati felhívását olyan külföldön dolgozó magyar vagy külföldi állampolgárságú kutatók felkeresését és HUN-REN kutatóhelyen történő foglalkoztatását célozva, akik eddigi tudományos eredményeik és motiváltságuk alapján képesek lehetnek nemzetközi viszonylatban versenyképes kutatócsoport kialakítására és működtetésére a pályázat ötéves futamideje alatt.

A müográfiai kutatással foglalkozó Oláh László az elmúlt években Japánban folytatta kutatásait, amik első sorban a kozmikus részecskékkel való képalkotás földtani, főleg vulkanológiai célú alkalmazását tűzték ki célul. Oláh László eddig is szoros kapcsolatot ápolt a HUN-REN Wigner FK Innovatív Detektorfejlesztő Kutatócsoportjával, Varga Dezsővel, és több külföldi kollégával közös cikke például nemrég jelent meg a Nature Reviews Methods Primers folyóiratban.

Oláh László a most elnyert pályázatnak köszönhetően térhet vissza Magyarországra, ahol a HUN-REN Wigner Fizikai Kutatóközpont Nagyenergiás Fizikai Osztályán folytathatja majd kutatásait újonnan alapított csoportjával.  

További munkájához sok sikert kívánunk és szeretettel várjuk őt!