Dr. David Gary Sibeck 2022. október 18. és 21. között meglátogatta Budapestet és Wigner Fizikai Kutatóközpont (Wigner FK) Űrfizikai és Űrtechnikai Osztályát. Magyarországra Dr. Kis Árpád, a soproni Földfizikai és Űrtudományi Intézet (FI) igazgatóhelyettesének és tudományos főmunkatársának a meghívására érkezett, aki Dr. Sibeck-kel és Dr. Facskó Gáborral, az Űrfizikai és Űrtechnikai Osztály tudományos főmunkatársával együtt korábban részt vett egy ISSI csoport munkájában, és társszerzői egy közelmúltban megjelent összefoglaló tanulmánynak (melyről korábban itt írtunk).

Dr. Sibeck látogatása

Dr. David és Dr. Ray Sibeck a KFKI Telephely bejáratánál, a Wigner Fizikai Kutatóközpont cégtáblája előtt 2022. október 19-én (fotó: Facskó Gábor).


Dr. Sibeck a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (University California Los Angeles, UCLA) légkörfizikus szakán végzett, majd a PhD tanulmányai során specializálódott az űrfizikára. Később a John Hopkins Egyetem (John Hopkins University, JHU) / Alkalmazott Fizikai Laboratóriumában (Applied Physics Laboratory) lett posztdoktor, majd állandó állású alkalmazott. Onnan került a NASA Goddard Űrközpontjába (NASA Goddard Space Flight Center, NASA GSFC)-be, ahonnan a NASA főhadiszállásra rendelték, és a „Living with a Star” program vezetője lett. Később a TRACERS űrmisszió Mission Scientistje, a Van Allen Probes Mission Scientistje, és a THEMIS/ARTEMIS Project Scientistje lett. Jelenleg Chief Scientist a Heliophysics Divízióban. A Google Scholar szerint Dr. SIBECK több, mint 400 referált szaklapban megjelent cikk szerzője és társzerzője, citációinak száma 17376, Hirsch-indexe pedig 63 (2022. október 25-én). Nagyon szeret főzni, kertészkedni és kedvtelésből megtanult szerbül. Korábban dolgozott együtt cseh, szlovák és szovjet kutatókkal. Facskó Gábor 2016 és 2017 nyarán meglátogatta őt a Goddard Űrközpontban (erről az útról itt lehet bővebben olvasni), ezt a látogatást viszonozta most 2022. október 18. és 21. között a Wigner FK-ban.

Dr. Sibeck látogatása 2

Dr. Ván Péter RMI igazgatóhelyettes és Dr. David. G. Sibeck a Wigner Fizikai Kutatóközpont 3-as épületének 2. emeleti Tanácstermében, az utóbbi „Remotely Sensing the Magnetosphere’s Boundaries” címmel tartott előadása után (fotó: Facskó Gábor).


Neves látogatónk meghallgatta a hallgatók, illetve a szenior kutatók kutatási eredményeit és javaslatokat tett a további munkára. Az ő előadására 2022. október 20-án délelőtt 10:00-kor került sor a 3-as épület Tanácstermében „Remotely Sensing the Magnetosphere’s Boundaries” címmel, amelyet Zoom közvetítésen keresztül többen online követtek. Dr. Sibeck további együttműködést is ajánlott az osztály kutatóinak a THEMIS szondák adatfeldolgozása és a nappali oldali magnetoszféra tranziens jelenségeinek a tanulmányozásban, továbbá az Európai Űrügynökség (European Space Agency, ESA) és a Kínai Tudományos Akadémia (Chinese Academy of Sciences, CAS) által közösen fejlesztett Solar wind Magnetosphere Ionosphere Link Explorer (SMILE) misszió fejlesztésében, aminek a célja, hogy a földi magnetoszférát észlelje lágy röntgen tartományban. Terveink szerint Dr. Sibeck évente meg fogja látogatni a soproni FI-t és a Wigner FK-t egy-egy hétre. Ezen felül az Űrfizikai és Űrfizikai Osztály kutatói és diákjai 2023-tól rövid, néhány hónapos látogatásokat tehetnek majd a meghívó fél költségén a NASA GSFC-ben.

David Sibeck most először járt Magyarországon. Nagyon szépnek, egyedi hangulatú városnak találta Budapestet, bár csak a Várat és a környékét tudta felfedezni az őt elkísérő feleségével. Nagyon megkedvelték a magyar konyhát, kiemelte, hogy mennyire ízlett nekik a Salátabárban készült kapros tökfőzelék, a bodza szörp és a hotelben felszolgált kőrözött. Sajnos egy fontos előadás miatt 2022. október 22-án vasárnap Bécsből vissza kellett repülnie Washington DC-be, de ezentúl minden évben visszavárjuk.