A Plazmonok és Részecskék (PP2024 - Plasmons & Particles) nemzetközi részecskefizikai előadássorozatot
június 10-12. között tartották Budapesten, a Hilton Budapest Parlament  termében a budai várban (https://pp2024.hu/).

Naplife

 

A plazmakutatás olyan nemzetközi fizikus szakértői gyűltek össze, akik az ösrobbanástól és a kvark-gluon plazmától kezdve a nukleáris fúzión és lézer-anyag kölcsönhatásokon át egészen a Jupiter Galilei-holdjain található hideg plazmákat kutatják.

Berndt Müller

 

A nyitóelőadást Prof. Berndt Müller (Duke University, NC USA) tartotta a kvantumállapotok nem-Ábeli plazmában történő termalizációjáról, amelyet Prof. Willibald Plessas (Uni Graz, Ausztria) kvarkmodellről szóló történeti áttekintése követett. Az ugyanazon egyetemről érkező Prof. Eichmann az egzotikus hadronok és könnyű atommagok legújabb elméleti eredményeiről számolt be a Bethe-Salpeter megközelítésben.

Az előadások érintették a CERN ALICE nagyenergiájú részecskefizikai kísérleteit és a NAPLIFE együttműködésben végzett lézerfúziós nanoplazmonikai kutatásokat is. Két előadás a forgó univerzum ötletét és annak következményeit tárgyalta. A HUN-REN Wigner Fizikai Kutatóközpont kutatói aktívan részt vettek a konferencia szervezésében és előadások megtartásában is. 

Ezt a konferenciasorozatot már harmadik alkalommal rendezték meg Budapesten (2022, 2023, 2024), a jövő évi találkozót (2025) várhatóan új helyszínen, Németországban (Görlitz vagy Drezda) vagy Lengyelországban (Wroclaw) tervezik megrendezni.