Kollégánk, Nemes Frigyes János nyerte el a CMS kísérlet egyik Eredményességi Díját.  Ezt a díjat a CMS kísérlet 2007-ben alapította az egyéni teljesítmények elismerése céljából, és a kísérlet azon tagjai nyerhetik el, akik egyéni, jelentős és tartós eredménnyel járultak hozzá a CMS kísérlet sikeréhez.

A CMS a genfi székhelyű CERN, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet Nagy Hadron Ütköztetőjének, az LHC gyorsítónak egyik nagy nemzetközi kísérlete. A díj rangját érzékelteti az is, hogy a CERN-ben dolgozó mintegy 15 ezer főből közel  5500 fő a CMS kísérlet tagjaként tevékenykedik, közülük csupán 28-an kaptak hasonló elismerést az idén.

Nemes Frigyes János

Középen: Nemes Frigyes János, bal oldalon: Harrison Prosper (FSU) a CMS Intézményi Tanácsának elnöke, jobb oldalon: Roberto Carlin, a CMS tudományos vezetője (Fotó: cern.ch)

Az indoklás szerint Nemes Frigyes a 2019-es CMS Eredményességi Díjat az LHC optika paramétereinek a Precíziós Proton Spektrométer (PPS) adataiból történt,  innovatív, eredeti és gondos munkája alapján nyerte el, mely minden PPS adatokon végzett  CMS kísérleti adatkiértékelés, mérési eredmény alapjává vált.

A díjazottak

A díjazottak (Fotó: cern.ch)

Nemes Frigyes a Wigner Fizikai Kutatóközpont Részecske és Magfizikai Kutatóintézetében a Femtoszkópiai Kutatócsoport tudományos segédmunkatársa. PhD-jét az ELTE-n szerezte 2015-ben Csörgő Tamás (Wigner és Eszterházy Egyetem) és Csanád Máté (ELTE) témavezetésével. Nemes Frigyes magyar tagja a  CERN LHC gyorsító CMS és TOTEM kísérleteinek.

Források:

[0] A CMS kísérlet weblapja: https://cms.cern/

[1] A CMS Achievement Awards leírása angolul a kísérlet honlapján: https://cms.cern/content/achievement-awards-0

[2] A 2019 CMS Achievement Awards díjazottjainak névsora Nemes Frigyessel: https://cms.cern/content/achievement-awards-2019  

 

Összeállította:   Csörgő Tamás, a Femtoszkópiai Kutatócsoport vezetője

Kelt 2020 május 5-én.