A 22. Zimányi Nehézion-fizikai Téli Iskolában 5 földrész 22 országából több mint 100 fizikus vett részt. A rendezvényen hagyományosan az ősrobbanással foglalkozó nagyenergiás nehézion-fizikai kutatásokat ismertetik.

Zimanyi 2022

 

A Zimányi Téli Iskola (angol nevén Zimányi School Winter Workshop) névadója Zimányi József Széchenyi-díjas fizikus, akadémikus, a hazai és a nemzetközi nehézion-fizikai kutatások egyik úttörője. Az Iskola a Wigner Fizikai Kutatóközpont és az ELTE közös eseménye.

A 2022-es évet záró konferencia újra személyes jelenléttel zajlott, a rendezvényen összesen 90 előadás hangzott el. Újdonságképpen a programban minden nap szerepelt két-három hosszabb előadás neves meghívott előadókkal, illetve sor került a hallgatók munkáit bemutató, flash talk előadásokkal felvezetett hosszú poszterszekcióra is.

A kiemelt előadások a nagy- és közepes energiás magfizikai kutatások legújabb eredményeit ismertették, emellett olyan interdiszciplináris témákról szóltak, mint a rendszámok leolvasásakor használt algoritmusok alkalmazása a nehézion-ütközésekben létrejövő anyag szerkezetének feltárásában, vagy a tehetetlenségi magfúzió és a kvarkanyag hidrodinamikájának hasonlósága.

A hallgatók posztereken és háromperces villámelőadásokon mutathatták be eredményeiket, ez a megoldás nagy sikert aratott. A legjobb diákelőadás díját Renan Hirayama (Frankfurt Institute for Advanced Studies), a legjobb diákposzter díját pedig Eliana Marroquin (University of São Paulo) kapta.

Csanád Máté (ELTE) idén leköszönt a szervezőbizottság éléről, és a nemzetközi tanácsadó testület vezetését vette át, az új szervezőbizottság elnöke Kovács Péter (Wigner FK) lett, társelnökei Kincses Dániel (ELTE) és Lökös Sándor (IFJ PAN Krakkó, MATE) voltak.

A konferencia megrendezését az ELTE Természettudományi Karának Kari Kiválósági Pályázata és a Tudás Körei Egyesület támogatta.

További részletek, az előadások szövege és fotók a konferencia honlapján találhatóak.

 

Forrás: a Zimányi Iskola szervezői