Jakab Roland, a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat vezérigazgatója Lévai Péter főigazgató meghívására meglátogatta a HUN-REN Wigner Fizikai Kutatóközpontot, ahol találkozott a Wigner Adatközpont és a Komputációs Tudományok Osztályának (KTO) munkatársaival. Az Adatközpontban áttekintették a közeljövő kutatási feladatainak számítógépes támogatását, és a Wigner Tudományos Komputációs Laboratórium (WSCLAB) berendezéseiben rejlő potenciált. A KTO-n pedig a munkatársak rövid előadásban ismertették a mesterséges intelligencia kutatásához és alkalmazásához kapcsolódó eredményeiket. 

nl

Négyessy László, a KTO osztályvezetője


Az Adatközpont a CERN Nagy Hadronütköztetőjében (LHC) keletkezett mérési adatok feldolgozásának céljából épült 2012-ben, majd a CERN projekt befejezése után, 2021-től, a rendelkezésre álló géptermeket részben a kutatóhálózat, részben  hazai és nemzetközi partnerek használják. A mostani megbeszélés során felmerült a tervezett LEVENTE szuperszámítógép befogadásának lehetősége és az általa nyújtott kutatási potenciál kihasználása is. A 20 petaflop kapacitású szuperszámítógép megvalósítását az EuroHPC 5 éves projektje támogatja, a beszerzési és az üzemeltetési költségek 35%-ának finanszírozásával. A fennmaradó 65% költséget hazai forrásból kell biztosítani. A tervezett szuperszámítógép a tudományos számítások mellett az iparban és a közszférában is széleskörűen kihasználható lesz. Fontos szempont azonban, hogy megvalósulásával kialakul az üzemeltetéshez szükséges szaktudás, illetve ezáltal Magyarország részese lehet az európai szuperszámítógépek hálózatának. A HUN-REN Wigner FK-ban meglevő szaktudást bizonyítja a 15 éve működő WSCLAB, valamint az évente megrendezett GPU Day és a HEPTech nemzetközi szervezet IT-fejlesztésekre koncentráló AIME rendezvényének megszervezése.  

lány

Megbeszélés a KTO-n


A találkozó második részében a Komputációs Tudományok Osztályának csoportvezetői bemutatták az a HUN-REN mesterséges intelligencia programjához kapcsolható eredményeiket. A kutatók sikeresen foglalkoznak az emberi agy információfeldolgozási mechanizmusainak felderítésével, a gépi tanulás legújabb módszereivel, valamint a kvantumszámítás aktuális problémáinak megoldásával. Jakab Roland vezérigazgató hangsúlyozta az ipari kapcsolatok megerősítésének és a kutatóhálózat intézményei közötti kapcsolatok szorosabbá tételének fontosságát. A HUN-REN Wigner FK kutatói versenyelőnnyel rendelkeznek az alapkutatás területén, azonban a hazai ipari szereplőkkel való kapcsolatfelvétel még kiaknázatlan.  Az eredeti ötletek megvalósítása kockázatos, ezért szükség van jól meghatározott mérőrendszerre ezen projektek előrehaladásának értékeléséhez, illetve kiszámítható finanszírozásra az ilyen projektek támogatásához.